Приймаються статті для публікації в № 3 (31)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБИТИХ СОЛОДКИХ СТРАВ ПІДВИЩЕНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)14

УДК 641.85:641.1
 
АНТОНЮК Ірина,
к. т. н., доцент, доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету 

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБИТИХ СОЛОДКИХ СТРАВ ПІДВИЩЕНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ

Розроблено технологію збитих солодких страв підвищеної біологічної цінності на основі гарбузового пюре, в яких визначено вміст мінеральних речовин: Кальцію, Калію, Йоду, Селену та Феруму. Доведено: таку продукцію доцільно включати до раціонів харчування населення з метою профілактики дефіциту есенційних нутрієнтів, особливо Йоду та Селену. 

Ключові слова: солодкі страви, мус, суфле, гарбуз, цистозіра, мікроеле­ментози. 

REFERENCES

1. Baturin A. K., Mendel'son G. I. Pitanie i zdorov'e: problemy HHI veka. Pishhevaja prom-st'. 2005. № 5. S. 105–107.
2. Parahonskij A. P. Aktual'nye problemy racional'nogo pitanija naselenija. Sovremennye naukoemkie tehnologii. 2005. № 6. S. 43–44.
3. Dyman' T. N., Shevchenko S. I. Pitanie cheloveka v HHI veke. Kiev : Libra, 2008. 110 s.
4. Babenko G. A. Mikrojelementozy cheloveka: patogenez, profilaktika, lechenie. Mikrojelementy v medicine. 2001. T. 2 (1). S. 2–5.
5. Kudrin A. V., Skal'nyj A. V., Zhavoronkov A. A. i dr. Immunofarmakologija mikroelementov. M. : Izd-vo KMK, 2000. 537 s.
6. Prichiny izmenenij v strukture pitanija sovremennogo cheloveka. Zdorov'e i organizm: poleznye sovety. URL : http://opportunity.com.ua/teoriya/prichiny-izmenenij-v-strukture-pitaniya-sovremennogo-cheloveka.html.
7. Andrejchuk V. P., Dracheva L. V. Organichnyj jod i pitanie cheloveka. Pishhevaja prom-st'. 2004. № 10. S. 90–92.
8. Mamenko M. Je. Neracional'ne harchuvannja jak peredumova formuvannja deficytu jodu ta zaliza u ditej. Perynatologija ta pediatrija. 2008. № 3 (35). S. 86–90.
9. Ametov A. S., Rustambekova S. A., Pliashinova A. M. Jelementnyj disbalans pri patologii shhitovidnoj zhelezy. Ros. med. zhurn. 2008. № 16. S. 8–13.
10. Korzun V. N., Kozjarin I. P., Parac A. M. ta in. Problema mikroelementiv u harchuvanni naselennja Ukrai'ny ta shljahy i'h vyrishennja. Problemy harchuvannja. 2007. № 1. S. 5–11.
11. Kaz'min V. D. Jod i zhelezo dlja vashego zdorov'ja. Rostov n/D : BARO-PRESS, 2005. 130 s.
12. Korzun V. N., Parac A. M., Bruslova K. M. ta in. Novi pidhody u vyrishenni problemy likvidacii' joddeficytnyh zahvorjuvan'. Problemy harchuvannja. 2004. № 3. S. 21–25.
13. Kaprel'janc L. V., Iorgachova K. G. Funkcional'ni produkty. Odesa : Druk, 2003. 312 s.
14. Rudavs'ka G. B., Tyshhenko Je. V., Prytul's'ka N. V. Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii' asortymentu produktiv special'nogo pryznachennja : monografija. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 2002. 371 s.
15. Levkun K. Ju., Pol'ovyk V. V., Bondar N. P., Korec'ka I. L. Doslidzhennja struktury novyh desertiv. Molodyj vchenyj. 2017. № 6 (46). S. 359–363.
16. Kalakura M. M., Shhyrs'ka O. V. Novi tehnologii' desertnyh vyrobiv z apiproduktamy. Nauk. pr. ONAHT. Vyp. 46. T. 1. S. 183–187.
17. Mgebrishvili I. V., Seluneva E. A., Korotkova A. A., Gorlov I. F. Jeffektivnost' primenenija koncentratov bahchevyh kul'tur v recepture polikomponentnogo molochnogo deserta. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ja. 2013. № 8. S. 44–45.
18. Rodionova L. Ja., Dudij S. A. Razrabotka rastitel'nogo deserta funkcional'nogo naznachenija. Molodoj uchenyj. 2015. № 23. S. 425–428.
19. Kondranina T. A., Rodionova L. Ja. Razrabotka tehnologii plodoovoshhnogo mussa funkcional'nogo naznachenija. Molodoj uchenyj. 2015. № 23. S. 420–423.
20. Belozerova M. S., Evstigneeva T. M., Grigor'eva A. A. Razrabotka sostava i tehnologii molochnogo deserta s morkovnoj kletchatkoj. Vestn. VGUIT. 2016. № 2. S. 140–147.
21. Korzun V. N. Teoretychni osnovy stvorennja ta vzhyvannja produktiv special'nogo pryznachennja. Dovkillja ta zdorov’ja. 2009. № 1 (48). S. 63–68.
22. Cistozira borodataja. URL : http://e-znahar.ru/category/travy/tsistozira-borodataya.
23. Sajdakova R. Vkusnaja zhizn'. Gotovim doma konfety, morozhenoe, sor-bet, halvu i drugie sladosti. Harkіv : Vivat, 2017. 224 s.
24. Tomcik P., Bustin D. Voltammetric determination of iodide by use of an investigated microelectrode array. Fresenius J. Anal. Chem. 2001. Vol. 371. P. 362–364.
25. Muss. Bol'shaja jenciklopedija kulinarnogo iskusstva. URL : https://sladkoe.menu/vkusnye-istorii/muss-istoriya-sozdaniya.
26. Sufle: istorija dvuh vidov odnogo deserta. URL : https://sladkoe.menu/vkusnye-istorii/sufle-istoriya-dvuh-vidov-odnogo-deserta.
27. Poleznye i lechebnye svojstva tykvy dlja zdorov'ja. URL : http://opolze.net/svoistva/ovoshhi/tykva.html.
28. Kostina D. Gotovim iz l'njanoj, risovoj, grechnevoj i drugih vidov muki. Doneck : OOO "Agentstvo-Mul'tipress", 2015. 288 s.
29. Mazaraki A. A., Peresichnyj M. I., Shapoval S. L., Baj S. I., Chajun I. O., Rasulov R. A., Grygorenko O. M., Lytvynenko T. Je., Antonjuk I. Ju., Tarasenko I. I. Proektuvannja zakladiv restorannogo gospodarstva : navch. posib. 2-ge vyd., pererobl. ta dopovn. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 2010. 339 s.