УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 663.916.5-046.37   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)03
Світлана КРАЄВСЬКА,
E-mail: s.p.kraevska@gmail.com
ORCID ID: 0000-0003-3499-9636
  аспірант кафедри технології оздоровчих продуктів
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Наталія СТЕЦЕНКО,
E-mail: nataly.stesenko@gmail.com
ORCID ID: 0000-0001-6710-024Х
  к. х. н., доцент кафедри технології оздоровчих продуктів
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна

ФОРМУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Представлено форми непереносимості білка злакових культур – целіакія та непереносимість глютену, які є розповсюдженими генетичними захворюваннями. Єдиним методом лікування хворих є безглютенова дієта. Ринок безглютенової продукції в Україні перебуває на стадії формування, основну частину його становлять продукти імпортного виробництва. Вітчизняні виробники мають можливість долучитися до розроблення такої категорії продукції за умови готовності відповідати регламенту Європейської асоціації спілок целіакії (AOECS) стосовно безглютенового виробництва.
 
Ключові слова: безглютенові харчові продукти, целіакія, непереносимість глютену, сегментація ринку безглютенових харчових продуктів.
 

REFERENCES 

1. World Gastroenterology Organization Global Guidelines [World Gastroenterology Organization Global Guidelines].   www.worldgastroenterology.org  Retrieved from http://www.worldgastroenterology.org/global-guidelines.html [in English].
2. Kondrat'eva, E. I., & Jankina, G. N. (2011). HLA – markery celiakii i ih vlijanie na techenie zabolevanija [HLA – markers of celiac disease and their influence on the course of the disease]. Vopr. detskoj dietologii – Children's nutrition issues, 2. 73-74 [in Russian].
3. Rewers, M. (2005). Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease? [Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease?]. Gastroenterology – Gastroenterology, 47-51 [in English].
4. Szaflarska-Poplawska, A., Karczewska, K., Zabka, A. Occurrence of celiac disease in Poland – multicenter study [Polish]. Ped. Wspolcz Gastroenterol. Hepatol. Zyw Dz. 2009. Vol. 11. P. 111-116 [in English].
5. Barada, K., Bitar, A., Mokadem, M., Hashash, J., Green, P. Celiac disease in Middle Eastern and North African countries: A new burden? World J. Gastroenterol. 2010. Vol. 16, N 12. P. 1449-1457 [in English]. DOI: https://doi.org/10.3748/wjg.v16.i12.1449; PMid: 20333784; PMCid: PMC2846249.
6. Tatar, G., Elsurer, R., Simsek, H. Screening of tissue transglutarninase antibody in bealthy blood donors for celiac disease screening in the Turkish population. Dig. Dis. Sci. 2004. Vol. 49. P. 1479-1484 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1023/B:DDAS.0000042250.59327.91; PMid: 15481323.
7. Mustalahti, K., Catassi, C., Reunanen, A. Fabiani, E, Heier, M., McMillan, S. The prevalence of CD in Europe: results of a centralized, international mass screening project. Ann. Med. 2010. Vol. 42. P. 587-595 [in English]. 
DOI: https://doi.org/10.3109/07853890.2010.505931; PMid: 21070098.
8. Subbotina, O. A. et al. (2013). Allergicheskie reakcii na krupy u detej s atopiej [Allergic reactions to cereals among children with atopy]. Vopr. pitanija – Nutrition issues, 4, 34-38 [in Russian].
9. Czaja-Bulsa, G. Non celiac gluten sensitivity – a new disease with gluten intolerance. Clin. Nutr. 2014. Vol. 34, N 2. P. 189-194 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012; PMid: 25245857.
10. Tonutti, E., & Bizzaro, N. Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity. Autoimmun. Rev. 2014. Vol. 13, N 4-5. P. 472-476 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.autrev.2014.01.043; PMid: 24440147.
11. Mdki, M. Celiac disease treatment: gluten-free diet and beyond. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2014. Vol. 59. P. 15-17 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000450397.76521.f9; PMid: 24979194.
12. Fadeenko, G. D., & Gaponova, O. G. (2009). Mnogoobrazie projavlenij gljutenovoj jenteropatii [The variety of manifestations of gluten enteropathy]. Suchasna gastroentorologija – Modern gastroenterology, 2, 111-118 [in Russian].
13. About Glenn Doman. Founder of The Institutes. Retrieved from http://www.iahp.org/about-us/about-glenn-doman [in English].
14. Perlmuter, D. Grain Brain. New York : Little, brown and company, 2015. 336 p. [in English].
15. Wierdsma, N. J. et al. (2013). Vitamin and mineral deficiencies are highly prevalent in newly diagnosed celiac disease patients. Nutrients. Vol. 5, N 10. P. 3975-3992. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820055 [in English]. DOI: https://doi.org/10.3390/nu5103975; PMid: 24084055; PMCid: PMC3820055.
16. Caruso, R. et al. (2013.) Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Ann. Med. Vol. 45, N 8. P. 522-531. EC Regulation 41/2009/EC concerning the composition and labelling of foodstuffs for people intolerant to gluten. Retrieved from http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:EN:PDF [in English].
17. Babich, O. V., & Vihot', M. M. (2016). Problematyka zabezpechennja special'nymy produktamy harchuvannja hvoryh na celiakiju v Ukrai'ni [Problem of providing special foods for patients with celiac disease in Ukraine]. Problemy starinnja i dovgolittja – Problems of aging and longevity, 2, 230-234 [in Ukrainian].
18. Bavykina, I. A. et al. (2017). Jeffektivnost' produktov iz amaranta v bezgljutenovom pitanii detej s neperenosimost'ju gljutena [Efficiency of amaranth products in gluten-free diet of children with gluten intolerance]. Vopr. pitanija – Nutrition issues, 2. Retrieved from   https://cyberleninka.ru/article/n/effektivnost-produktov-iz-amaranta-v-bezglyutenovom-pitanii-detey-s-neperenosimostyu-glyutena [in Russian].
19. Deputats'kyj zapyt shhodo vprovadzhennja vyrobnyctva bezgljutenovyh produktiv v Ukrai'ni (Vyh. № 16/zp vid 19.05.2016) [Deputy request for the introduction of gluten-free products in Ukraine (Ext. N 16/zp dated May 19, 2016)]. (n.d.). w1.c1.rada.gov.ua. Retrieved from   http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr_document?DOCUMENT_ID=78054&DOCUMENT_TYPE=1 [in Ukrainian].
20. Drobot, V. I., & Gryshhenko, A. M. (2013). Tehnologichni aspekty vykorystannja boroshna krup’janyh kul'tur u tehnologii' bezgljutenovogo hliba [Technological aspects of the use of flour of cereals in the technology of gluten-free bread]. Obladnannja ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technology of food production, 30, 52-58 [in Ukrainian].
21. Dorohovych, V. V., & Lazorenko, N. P. (2013). Bezgljutenovi boroshnjani kondyters'ki vyroby [Gluten free flour confectionery]. Obladnannja ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technology of food production, 30, 341-347 [in Ukrainian].
22. Dorohovich, A. N., & Liman, N. P. (2009). Maffin – novyj vid muchnyh konditerskih izdelij na rynke Ukrainy [Maffin – a new type of flour confectionery in the Ukrainian market]. Produkty & ingredienty – Products & ingredients, 10 (63), 12-13 [in Russian].
23. Gubs'ka, O. G. (2008). Celiakija. Pro problemy diagnostyky i likuvannja cijei' hvoroby v Ukrai'ni [Celiac disease. On the problems of diagnosis and treatment of this disease in Ukraine]. Harchova ta pererobna prom-st' – Food and processing industry, 7, 24-26 [in Ukrainian].
24. Kapreljanc, L. V., & Iorgachova, G. K. (2003). Funkcional'ni produkty [Functional products]. Odesa : Druk [in Ukrainian].
25. Rudavs'ka, G. B., Tyshhenko, Je. V., Prytul's'ka, N. V. (2002). Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii' asortymentu produktiv special'nogo pryznachennja [Scientific approaches and practical aspects of optimization of the range of special purpose products]. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
26. Association of European Coeliac Societies (AOECS). Retrieved from www.aoecs.org [in English].
27. Grand Vew Research. Gluten-Free Products Market Analysis By Product (Bakery, Dairy Alternatives, Desserts & Ice-Creams, Prepared Foods, Pasta & Rice), By Distribution (Grocery Stores, Mass Merchandiser, Club Stores), And Segment Forecasts, 2018–2025. 110 p. Retrieved from   https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/gluten-free-products-market/request [in English].
28. Gluten Free Media Group. Retrieved from http://www.glutenfreemg.com [in England].
29. Statistics and facts on the gluten-free foods market in the U.S. 2016. Retrieved from https://www.statista.com/topics/2067/gluten-free-foods-market [in England].
30. Trends and opportunities in the growing market for gluten-free foods. Retrieved from http://www.mintel.com [in English].