Приймаються статті для публікації в № 1 (29)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 641.56:616.379-008.64   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)04
Ірина ВЛАСЕНКО,

E-mailvlasenkoivol@gmail.com
ORCID ID: 0000-0001-9995-2025
  д. м. н., професор, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Володимир ВЛАСЕНКО,

E-mailvlasenkoivol@gmail.com
ORCID ID: 0000-0003-3674-4370
  д. б. н., професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Вінницького торговельно-економічного інституту 
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна

ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 

Розглянуто стан та тенденції розвитку вітчизняного виробництва спеціаль­них продуктів харчування для хворих на цукровий діабет. Проаналізовано основні функціональні складові цих продуктів та їхній вплив на організм людини. Окреслено заходи, необхідні для покращення забезпеченості продуктами спеціального призна­чення хворих на цукровий діабет.

Ключові слова: цукровий діабет, спеціальні продукти харчування, цукро­замінники, діабетичні вироби. 

REFERENCES 

1. Atlas Diabeta IDF (2013). [Atlas of Diabetes IDF]. Mezhdunarodnaja Federacija Diabeta – International Federation of Diabetes, 6-e izd. [in Russian].
2. Preventing Chronic Diseases: a vital investment [Preventing Chronic Diseases: a vital investment]. Geneva : WHO, 2015. 128 p [in English].
3. 10 faktov o pitanii [10 facts about nutrition]. www.who.int.Retrieved from http://www.who.int/features/factfiles/nutrition/ru/index.html) [in Russian].
4. Sravnitel'nyj analiz politiki v oblasti pitanija v Еvropejskom regione [Comparative analysis of nutrition policy in the European Region]. EUR/06/5062700/BD/2 25 avgusta 2016. 61301. www.euro.who.int. Retrieved from   http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0015/152214/E81507r.pdf [in Russian].
5. Simahina, G., & Naumenko, N. (2015). Innovacii' u harchovyh tehnologijah [Innovations in food technologies]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 1 (19), 189-200 [in Ukrainian].
6. Simahina, G. O., & Naumenko, N. V. (2016). Harchuvannja jak osnovnyj chynnyk zberezhennja stanu zdorov’ja naselennja [Nutrition as the main factor in maintaining the health of the population]. Problemy starenija i dolgoletija – Problems of aging and longevity, 25, 204-214 [in Ukrainian].
7. Dorohovich, A. N., & Murzin, A. V. (2015). Analiz rynka saharozamenitelej novogo pokolenija [Analysis of the market for new sugar substitutes]. Produkty & Ingridienty – Products & Ingredients, 1-2, 19-21 [in Russian].
8. Fedun, I. L., Novyc'kyj, K. O. (2015). Innovacijni mozhlyvosti pryrodnyh cukrozaminnykiv v Ukrai'ni [Innovative opportunities of natural sugar substitutes in Ukraine]. Suchasni pytannja ekonomiky i prava – Modern issues of economics and law, 2, 54-61 [in Ukrainian].
9. Chym nebezpechni pidsolodzhuvachi [What are the sweeteners dangerous by]. terses.gov.ua. Retrieved from   http://terses.gov.ua/index.php/shcho-varto-znaty/2049-chym-nebezpechni-pidsolodzhuvachi [in Ukrainian].
10. Novyny Steviacorp [News Steviacorp]. www.stevia.co. Retrieved from www.stevia.co/news/news_releases/2018/03/stevia-corp.-poised-to-harvest-first-crop-in-vietnam [in Ukrainian].
11. Ctevija mozhe staty krashhoju al'ternatyvoju cukru [Stevia can become a better alternative to sugar]. propozitsiya.com/ua. Retrieved from   https://propozitsiya.com/ua/cteviya-mozhe-staty-krashchoyu-alternatyvoyu-cukru [in Ukrainian].
12. Topinambur pry cukrovomu diabeti [Jerusalem artichoke in diabetes mellitus]. diagnoz.in.ua. Retrieved from https://diagnoz.in.ua/tsukrovyj-diabet/topinambur-pry-tsukrovomu-diabeti-yak-vzhyvaty-syrop-koryst-i-shkodu [in Ukrainian].
13. Korec'kyj, V. L., & Orlov, N. M. (2016). Do problemy bezpeky harchuvannja ta monitoryngu jakosti zhyttja naselennja Ukrai'ny [On the issue of food safety and monitoring of the quality of life of the population of Ukraine]. Problemy harchuvannja – Problems of nutrition, 1, 42-44 [in Ukrainian].
14. Pobertson, A., Tirado, C., Lobstein, T. (2009). Food and health in Europe: a new basis for action. Geneva : WHO, 385 p. [in English].
15. Harchovi volokna i i'h rol' v harchuvanni [Nutrition fibers and its role in nutrition]. medix.in.ua. Retrieved from   http://medix.in.ua/shudnennja/kharchovi_volokna_ikh_rol [in Ukrainian].
16. Escarnot, E., Jacquemin, J-M., Agneessens, R., Paquot, M. (2012). Comparative study of the content and profiles of macronutrients in spelt and wheat, a review. Biotechnology, Agronomy, Society and Environment. Vol. 16 (2). P. 243-256 [in English].
17. Mogyljans'ka, N. O. Rozrobka tehnologij fermentovanyh molochnyh napoi'v diabetychnogo pryznachennja z vykorystannjam kompleksiv synbiotykiv [Development of technologies of fermented milk drinks for diabetic purposes using complexes of synbiotics] : avtoref. dys. ... kand. tehn. nauk: 05.18.16. Odesa, 2009 [in Ukrainian].
18. Diduh, N. A., & Mogyljans'ka, N. O. (2007). Fermentovanyj napij diabetychnogo pryznachennja [A fermented drink for diabetic use]. Patent MPK, N 31007 [in Ukrainian].