Приймаються статті для публікації в № 3 (31)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 657.6:005.934   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)05
Дмитро АНТЮШКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0001-8769-9659
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю  Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Юрій ПАВЛЮЧЕНКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0001-5637-8086
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю  Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

АУДИТ ПЕСТ-МЕНЕДЖМЕНТУ  В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ 

Розглянуто роль, сутність, принципи та види аудиту систем управління, зокрема у сфері безпечності та пест-менеджменту як однієї з їх складових. Установлено основну нормативну базу їх проведення, послідовність дій, ключові етапи, вимоги та особливості здійснення. Сформульовано детальний перелік видів документації, на основі якої може бути проконтрольована результативність заходів пест-менеджменту на базових етапах (запобігання, моніторингу й оцінки, втручання).

Ключові слова: аудит, пест-менеджмент, системи управління безпечністю, документування, стандарти, сертифікація.  

REFERENCES 

1. Zakon Ukrai'ny vid 23.12.1997 № 771/97-VR "Pro osnovni pryncypy ta vymogy do bezpechnosti ta jakosti harchovyh produktiv" [Law of Ukraine dated December 23, 1997 No. 771/97-VR "On basic principles and requirements for the safety and quality of food products"]. (n.d.). zakon5.rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 [in Ukrainian].
2. Romanenko, I. M., & Fomina, S. V. Systemy upravlinnja bezpechnistju harchovyh produktiv – vymoga chasu [Food safety management systems are the requirement of time]. ncsms.com.ua. Retrieved from http://ncsms.com.ua/informatsijna-politika/articles/939-sistemi-upravlinnya-bezpechnistyu-kharchovikh-produktiv-vimoga-chasu [in Ukrainian].
3. Trahtenberg, I. M., Korshun, M. M., & Chebanova,O. V. (1997). Gigijena praci ta vyrobnycha sanitarija [Hygiene of Labor and Industrial Sanitation]. Kyi'v : Osnova [in Ukrainian].
4. Koel, J. Pest Control Management – A Vital Part Of Food Safety. Retrieved from https://globalfoodsafetyresource.com/pest-control-food-safety [in English].
5. Systemy upravlinnja bezpechnistju harchovyh produktiv. Vymogy do bud'jakyh organizacij harchovogo lancjuga (ISO 22000:2005, IDT) [Food safety management systems. Requirements for any food chain organization (ISO 22000: 2005, IDT)]. (2007). DSTU ISO 22000:2007. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
6. Hayman, J. Ways to Pest Control Audit. Retrieved from http://www.qualityassurancemag.com/article/consumer-fears-gulf-seafood-quality-assurance-october-2010 [in English].
7. Pritulska, N., Antiushko,D., & Waller,D. (2017). The system of higher education quality assurance: international experiencе. Zovnishnja torgivlja: ekonomika, finansy, pravo – Foreign Trade: Economics, Finance, Law, 6, 108-116 [in English].
8. Trahtenberg, I. M. (2011). Profilaktychna toksykologija ta medychna ekologija [Preventive toxicology and medical ecology]. Kyi'v : Avicena [in Ukrainian].
9. Siddiqi, Z. Pest Management Documentation. Retrieved from http://www.foodqualityandsafety.com/article/pest-management-documentation [in English].
10. Soares, N. F. Pest management in food industry and how BRC, IFS, SQF and FSSC 22000 address it. Retrieved from   https://www.linkedin.com/pulse/pest-management-food-industry-how-safety-schemes-address-soares [in English].
11. Nastanovy shhodo zdijsnennja audytiv system upravlinnja (ISO 19011:2011, IDT) [Guidelines for conducting management system audits (ISO 19011: 2011, IDT)]. (2013). DSTU ISO 19011:2012. Kyi'v : Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
12. Systemy upravlinnja bezpechnistju harchovyh produktiv. Vymogy [Food safety management systems. Requirements]. (2003). DSTU 4161–2003. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
13. EN 166136. Pest Management Services. Requirements and competences. Retrieved from   http://www.iasis.ie/Documents/Final%20Draft%20prEN%2016636%20Pest%20Management%20Services%20-%20Requirements%20&%20Competences.pdf [in English].