Приймаються статті для публікації в № 1 (29)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 641.1:613.2.032.33   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)08
Наталія ПРИТУЛЬСЬКА,
E-mail: pritulska Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0002-9010-4190
  д. т. н., професор, перший проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Юлія МОТУЗКА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0003-0400-6445
  д. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю 
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Сергій АСЛАНЯН,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0001-7808-2416
  к. м. н., доцент кафедри військової хірургії
Української військово-медичної академії
вул. Московська, 45/1, м. Київ, 01015, Україна

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ 

Представлено результати дослідження фізіологічної ефективності продуктів для ентерального харчування з урахуванням специфічних потреб організму цільової категорії споживачів. Розроблено рекомендації щодо використання продуктів у харчуванні хворих. Окреслено перспективи розробки їх асортименту, враховуючи підходи до індивідуалізації харчування людей з особливими харчовими потребами.

Ключові слова: фізіологічна ефективність, продукти для ентерального харчування, нутрієнти, потреби, білок, клінічне застосування. 

REFERENCES 

1. Kostjuchenko, A. L., Zheleznyj, O. G., & Shvedov, A. K. (2001). Jenteral'noe iskusstvennoe pitanie v klinicheskoj medicine [Enteral Artificial Nutrition in Clinical Medicine]. Petrozavodsk : Intel-Teh [in Russian].
2. Beljaev, O. V. (2009). Parenteral'noe i jenteral'noe pitanie v intensivnoj terapii [Parenteral and enteral nutrition in intensive care]. Kiev : KIM [in Russian].
3. Lochs, H., Allison, S. P., Meier, R. et al. Introductory to the ESPEN guidelines on enteral nutrition: terminology, definitions and general topics. Clinical Nutrition. 2006. N 25. P. 180-186 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.02.007; PMid: 16697086.
4. Luft, V. M., & Kostjuchenko, A. L. (2002). Klinicheskoe pitanie v intensivnoj medicine [Clinical nutrition in intensive medicine]. SPb. : Dilja [in Russian].
5. Karpenko, P. O. (2016). Alimentarnyj chynnyk u kompleksnomu likuvanni hvoryh pry metabolichnomu syndromi [Alimentary factor in the complex treatment of patients with metabolic syndrome]. Problemy starenija i dolgoletija – Problems of aging and longevity, 1. (Vol. 25), (pp. 105-113) [in Ukrainian].
6. Horoshilov, I. E. (2000). Rukovodstvo po parenteral'nomu i jenteral'nomu pitaniju [Manual for parenteral and enteral nutrition]. SPb. : Normed-Izdat [in Russian].
7. Akbaylar, H. Basic principles of enteral feeding. Turk Gastroenterology. 2012. N 13 (4). Р. 186-191 [in English].
8. Barendgret, K., Soeters, P., Allison, S. et al. Basics in clinical nutrition: sample and stress starvation ЕSPEN. The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2008. Vol. 6. P. e267-e271 [in English].
9. Kondrup, J., Allison, S., Elia, M. ESPEN guidelines for nutrition screenin. Clinical Nutrition. 2003. N 22. P. 415-423 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/S0261-5614(03)00098-0.
10. Belyj, V. Ja., Zaruckij, Ja. L., Zhovtonozhko, A. I., & Aslanjan, S. A. (2016). Ocherki hirurgii boevoj travmy zhivota [Surgery essays for abdominal trauma]. Kiev : MP "Lesja" [in Russian].
11. Antomonov, M. Ju. (2006). Matematicheskaja obrabotka i analiz mediko-biologicheskih dannyh [Mathematical processing and analysis of biomedical data]. Kiev: VMD [in Russian].
12. Gulich, M. P., Aslanjan, S. A., Motuzka, Ju. M., Sydoruk, D. P., Kupchenko, Ja. V., Okolec', A. V. et al. (2016). Vykorystannja produktiv dlja nutrityvnoi' pidtrymky u harchuvanni vijs'kovosluzhbovciv, poranenyh, postrazhdalyh i hvoryh [Using of products for nutritional support in the feeding of servicemen, wounded, injured and sick]. Medychne zabezpechennja antyterorystychnoi' operacii': naukovo-organizacijni ta medyko-social'ni aspekty – Medical support of the antiterrorist operation: scientific-organizational and medical-social aspects : zb. nauk. pr., (pp. 144-150). Kyi'v : NAMN [in Ukrainian].