Приймаються статті для публікації в № 3 (31)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ВИЗНАЧЕННЯ ДИСПЕРСНОСТІ КАВИ МЕЛЕНОЇ МІКРОСКОПІЧНИМ МЕТОДОМ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 
УДК 663.938.4:658.62.018   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)03
Діна ФЕДОРОВА, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9443-2941
  д. т. н., доцент, професор кафедри технології та організації ресторанного господарства Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Роман РОМАНЕНКО, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3090-9250
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Раміс РАСУЛОВ, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4140-3386
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВИЗНАЧЕННЯ ДИСПЕРСНОСТІ КАВИ МЕЛЕНОЇ
МІКРОСКОПІЧНИМ МЕТОДОМ

Проаналізовано специфікації цифрових оптичних мікроскопів і наведено їхні характеристики: розмір поля зображення, кратність збільшення та роздільні здат­ності матриць. Розглянуто алгоритм проведення дисперсного аналізу за мікрофото­графіями на прикладі зразків кави меленої, що містить у собі роботу в програмах обробки зображення Cooling Tech 4.5, Micro-Measure Tool, Image Tool; розрахунку залежності й побудови кривих розподілу дисперсності; визначення параметрів статистичних розподілів. Зазначено можливості та обмеження розглянутого програмного забезпечення.

Ключові слова: оптичний мікроскоп, цифровий USB-мікроскоп, автома­тизація гістологічного аналізу, дисперсний аналіз, кава мелена. 

REFERENCES 

  1. Burdo, O., Bandura, V., Zykov, A., & Zozulyak, I. (2017). Using of the wave technologies in intensification processes of heat and mass transf. EUREKA: Physics and Engineerin, 18-24. DOI: https://doi.org/10.21303/2461-4262.2017.00399 [in English].
  2. Coalescers, Pall. (2012). Phase Separation Technology. NY: Pall Corporation [in English].
  3. Saalfeld, S., Fetter, R., Cardona, A., & Tomancak, P. (2012). Elastic Volume Reconstruction from Series of Ultra-thin Microscopy Sections. Nature Methods, 9 (7), 717-720. DOI: https://doi.org/10.1038/nmeth.2072 [in English].
  4. Schindelin, J., Arganda-Carreras, I., Frise, E., Kaynig, V., Longair, M., Pietzsch, T. et al. (2012). Fiji: an open-source platform for biological-image analysis. Nature Methods, 9 (7), 676-682. DOI: https://doi.org/10.1038/nmeth.2019 [in English].
  5. Schneider, C. A., Rasband, W. S., & Eliceiri, K. W. (2012). NIH Image to ImageJ: 25 years of image analysis. Nature Methods, 9 (7), 671-675. DOI: https://doi.org/10.1038/nmeth.2089 [in English].
  6. Mycik, A. V. (2011). Ispol'zovanie programmy ImageJ dlja avtomaticheskoj morfometrii v gistologicheskih issledovanijah [Using ImageJ software for automatic morphometry in histological studies]. Omskij nauchnyj vestnik – Omsk Scientific Herald, 2 (100), 187-189 [in Russian].
  7. Eliceiri, K. W., Berthold, M. R., Goldberg, I. G., Ibanez, L., Manjunath, B. S., Martone, M. E. et al. (2012). Biological Imaging Software Tools. Nature Methods, 9 (7), 697-710. DOI: https://doi.org/10.1038/nmeth.2084 [in English].
  8. Gavrilova, N. N., Nazarov, V. V., & Jarovaja, O. V. (2012). Mikroskopicheskie metody opredelenija razmerov chastic dispersnyh materialov [Microscopic methods for determining the particle size of dispersed materials]. Мoskow: RHTU im. D. I. Mendeleeva [in Russian].
  9. Sviders'kyj, V. A. (2012). Dyspersnist' ta struktura karbonatnyh napovnjuvachiv dlja vodno-dyspersijnyh farb [The dispersion and structure of carbonate fillers for water-dispersive paints]. Visnyk Cherkas'kogo derzhavnogo tehnologichnogo universytetu – Bulletin of Cherkasy State Technological University, 2, 102-108 [in Ukrainian].
  10. Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., & Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnostics of physical properties of food products]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  11. Resurs proektu z vidkrytym kodom ImageJ. Retrieved from https://imagej.net/ImageJ2#Features_of_ImageJ2 [in English].
  12. Fedorova, D., & Romanenko, R. (2016). Kinetyka procesu sushinnja ta jakist' rybnyh napivfabrykativ [Kinetics of drying process and quality of fish semi-finished products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Commoditiesand Markets", 2 (22), 158-177 [in Ukrainian].
  13. Gorban', I. I. (2003). Teorija jmovirnostej i matematychna statystyka dlja naukovyh pracivnykiv ta inzheneriv [Probability theory and mathematical statistics for researchers and engineers]. Kyi'v: Instytut problem matematychnyh mashyn i system NAN Ukrai'ny [in Ukrainian].
  14. Rasulov R. A., Romanenko R. P. (2019). Vplyv konstruktyvnogo typu kavomolky na dyspersnist' melenoi' kavy. Turyzm XXI stolittja: global'ni vyklyky ta cyvilizacijni cinnosti [Influence of constructive type of coffee grinder on the dispersion of ground coffee. XXI century tourism: global challenges and civilizational values]: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference. (pp. 162-165). Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].