Приймаються статті для публікації в № 3 (31)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ ІЗ МОЛОЧНО-ЦИКОРНИХ КОНЦЕНТРАТІВ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 
УДК. 663.865:613.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)06
Ганна РУДАВСЬКА, 
 
 
ORCID: 0000-0002-7080-8051
  д. с-г. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Світлана ВЕЖЛІВЦЕВА, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4000-7314
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю
та якістю Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ірина ХАХАЛЄВА, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-2943-9124
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ
ІЗ МОЛОЧНО-ЦИКОРНИХ КОНЦЕНТРАТІВ
 

Представлено результати дослідження впливу концентратів молочно-цикорних напоїв антистресової дії на стан хворих із розвитком функціональних розладів системи травлення та з нестабільним психоемоційним станом за допомогою медико-біологічної апробації. Підтверджено, що застосування напоїв у складі ком­плексної терапії сприяє швидшому зменшенню кислотності шлунку та кількості рефлюксів і позитивно впливає на вегетативну нервову систему.

Ключові слова: фізіологічно функціональні напої, концентрати молочно-цикорних напоїв, цикорій, сухе молоко, лікарська рослинна сировина, стрес, анти­оксидантна активність.
 

REFERENCES 

  1. Palij, I. G., Zai'ka, S. V., & Vyhrystjuk, G. I. (2009). Stres jak faktor vynyknennja rozpovsjudzhenyh terapevtychnyh zahvorjuvan' ta shljahy jogo optymal'noi' korekcii' [Stress as a factor of the occurrence of common therapeutic diseases and ways of its optimal correction]. Liky Ukrai'ny – Medications of Ukraine, 7 (133), 65-70 [in Ukrainian].
  2. World Health Organization (2010). mhGAP Intervention Guide for Mental Health, Neurological and Substance Use Disorders in Non-specialized Health Settings. Geneva: WHO Mental Health Gap Action Programme. Retrieved from https://www.who.int/ mental_health/mhgap/en [in English].
  3. Foa, Je. B., Kin, T. M., Fridman, M. Dzh. et. al. (2005). Jeffektivnaja terapija posttravmaticheskogo stressovogo rasstrojstva [Effective post-traumatic stress disorder therapy]. (Et. Je. B. Foa, T. M. Kin, M. Dzh. Fridman). Moscow: Kogito-Centr [in Russian].
  4. Amos, T., Stein, D. J., & Ipser, J. C. (2014). Pharmacological interventions for preventing post-traumatic stress disorder (PTSD). Cochrane Database of Systematic Reviews. Is. 7, Art. No.: CD006239. DOI: https://doi.org/10.1002/14651858.CD006239.pub2 [in English].
  5. Mejrouz, G. (2009). Nutricevtika kak metod psihokorrekcii [Nutraceuticals as a method of psychocorrection]. Мoscow: ProfitStajl [in Russian].
  6. Rudavs'ka, G. B., Hahaljeva, I. V., & Ganych, O. M. (2016). Napoi' z cykoriju v umovah hronichnoi' dii' malyh doz radiacii' ta stresu [Drinks with chicory in the conditions of  chronic effects of small doses of radiation and stress]. Biodiversity after the Chernobyl accident. Part 1: the scientific proceedings of the int. network AgrobioNet. Nitra, 213 [in Ukrainian].
  7. Golub, B., Danylenko, S., & Rudavs'ka, G. (2014). Formuvannja likuval'no-profilaktychnyh vlastyvostej synbiotychnyh molochnyh napoi'v [Formation of therapeutic and prophylactic properties of synbiotic milk drinks]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" International scientific and practical magazine "Commodities and Markets", 1, 67-74 [in Ukrainian].
  8. Pavlish, L. O. (2012). Formuvannja asortymentu novyh bezalkogol'nyh napoi'v ozdorovchogo pryznachennja [Formation of a range of new non-alcoholic drinks for health purposes]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  9. Motuzka, Ju. M. (2005). Upravlinnja jakistju napoi'v dlja sportsmeniv [Quality management of drinks for athletes]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  10. Prybyl's'kyj, V. L., Mel'nyk, I. V., & Omel'chuk, S. V. (2014). Vykorystannja netradycijnoi' roslynnoi' syrovyny v tehnologijah fermentovanyh napoi'v [Use of non-traditional vegetable raw materials in technologies of fermented beverages]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 3, 47-51 [in Ukrainian].
  11. Kaprel'janc, L. V., & Tregub, N. S. (2016). Selenzbagacheni probiotychni produkty funkcional'nogo pryznachennja [Selenium enriched probiotic products of functional purpose]. Mikrobiologija i biotehnologija – Microbiology and Biotechnology, 1 (33), 6-18. DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.1(33).65353 [in Ukrainian].
  12. Kulykov, L. V. (2003). Rukovodstvo k metodykam dyagnostyky psyhycheskyh sostojanyj, nastroenyj y sfery chuvstv [Guide to the methods of diagnosis of mental states, moods and the sphere of feelings]. SPb.: SPGU [in Russian].
  13. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2015). Aktual'ni problemy jakosti suhyh rozchynnyh napoi'v z cykoriju [Actual problems of quality of dry soluble drinks with chicory]. Mizhnar. nauk.-prakt. konf. "Ukrai'na-JeS: podolannja tehnichnyh bar’jeriv u torgivli" – International Scientific and Practical Conference "Ukraine-EU: Overcoming Technical Barriers in Trade". Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
  14. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2015). Problemy jakosti ta bezpechnosti rozchynnyh napoi'v na osnovi cykoriju [Problems of quality and safety of soluble drinks based on chicory]. IХ Mizhnar. mizhdyscyplinarna nauk.-prakt. konf. "Suchasni aspekty zberezhennja zdorov’ja ljudyny" – IX International Interdisciplinary Scientific and Practical Conference "Modern Aspects of Preserving Human Health". Uzhgorod [in Ukrainian].
  15. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2017). Vplyv antyoksydantnoi' aktyvnosti harchovyh produktiv na antystresovu rezystentnist' organizmu ljudyny [Influence of antioxidant activity of food products on antistress resistance of human organism]. Іnt. research and practice conference "Modern methods, innovations and experience of practical application in the field of technical sciences". Radom, Poland [in Ukrainian].
  16. De Meester, T. R. (1989). Prolonged oesophageal pH-monitoring. Gastrointestinal motility: which test? Ed. By N.W. Read, Wrightson Biomedical Publishing Ltd [in English].
  17. Kozlov, A. I., & Kozlova, M. A. (2014). Kortizol kak marker stressa [Cortisol as a stress marker]. Fiziologija Cheloveka – Human Physiology. (Vol. 40), 2. (pp. 224-236). DOI: https://doi.org/10.1134/S0362119714020091 [in English].
  18. Engert, V., Efanov, S. I., Duchesne A. et al. (2013). Differentiating anticipatory from reactive cortisol responses to psychosocial stress. Psychoneuroendocrinology, 38. DOI: https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.11.018 [in English].