Приймаються статті для публікації в № 3 (31)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЗЕФІРУ З ЇСТІВНИМ ПОКРИТТЯМ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 
УДК 005.332.4:664.144   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)07
Анастасія ЧОРНА, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6929-3487
  к. т. н., асистент кафедри експертизи харчових продуктів Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Вікторія КАЛМАЗАН, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-0195-1484
  здобувач вищої освіти ступеня магістра кафедри експертизи харчових продуктів Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Іван ЧОРНИЙ, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  спеціаліст вищої категорії Смілянського коледжу харчових технологій
вул. Артема, 123, м. Сміла, Черкаська область, 20700, Україна
 

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЗЕФІРУ
З ЇСТІВНИМ ПОКРИТТЯМ
 

Проаналізовано стан виробництва їстівного покриття та сфери його ви­користання. Розглянуто основні аспекти оцінки ефективності виробництва конди­терських виробів з їстівним покриттям. Здійснено експертну оцінку переваг розроб­леного їстівного покриття проти паковання-аналога. Визначено комплексний показник якості та конкурентоспроможність зефіру в їстівному покритті.

Ключові слова: кондитерські вироби, їстівне покриття, споживні властивості, товар-аналог, екологічно безпечний вид паковання.
 

REFERENCES 

  1. Djukareva, G. I., Kryvoshejeva, N. M., & Bilec'ka, Ja. O. (2011). Doslidzhennja vplyvu spozhyvchyh perevag na formuvannja asortymentu zefiru v rozdribnij merezhi. Ekonomichna strategija i perspektyvy rozvytku sfery torgivli ta poslug [Research of the influence of consumer preferences on the formation of a range of marshmallows in the retail chain. Economic strategy and prospects for the development of the sphere of trade and services]. Harkiv: HDUHT. (Is. 1), (pp. 674-683) [in Ukrainian].
  2. Martynovs'kyj, V. S., & Ignatenko, V. O. (2012). Suchasnyj stan ta ocinka efektyvnosti vyrobnyctva pidpryjemstv kondyters'koi' promyslovosti Ukrai'ny [Current state and estimation of efficiency of production of confectionery industry enterprises of Ukraine]. Ekonomika harchovoi' promyslovosti – The economy of the food industry, 2 (14), 1-3 [in Ukrainian].
  3. Marahovs'kyj, D. (2008). Rynkova cina na kondyters'ki vyroby [The market price for confectionery]. Biznes – Business, 39, 12-15 [in Ukrainian].
  4. Skarshevs'kyj, I. (2008). Novitni tehnologii' – v praktyku kondyters'kyh vyrobiv [The latest technology is in the practice of confectionery]. Harchova promyslovist' – Food Industry, 18, 25-28 [in Ukrainian].
  5. Galushko, O. S. (2009). Tendencii' rozvytku rynku kondyters'kyh vyrobiv ta osoblyvosti transformacii' u systemi cinnostej jogo uchasnykiv [Trends in the development of the confectionery market and the peculiarities of transformation in the system of values of its participants]. Aktual'ni problemy ekonomiky – Actual problems of the economy, 1, 15-21 [in Ukrainian].
  6. Huo, Po, Savickaja, T. A., Gotina, L. A., Makarevich, S. E., & Grinshpan, D. D. (2015). S'edobnye plenki – budushhee upakovki pishhevyh produktov [Edible films is the future of food packaging]. Tehnologija pishhevyh proizvodstv – Technology of food production, 3 (29), 87-94 [in Russian].
  7. OOO "Bioplastik LTD" – jekologicheskie tehnologii v proizvodstve polijetilenovoj produkcii [PLC "Bioplastyc LTD" is environmental technology in the production of polyethylene products]. Retrieved from http://bioplastic.com.ua [in Russian].
  8. Palvath, A. E. (2009). Edible Films and Coatings: Why, What and How? NY: Springer. DOI: https://doi.org/10.1007/978-0-387-92824-1_1 [in English].
  9. Kraśniewska, K., & Gniewosz, M. (2012). Substances with Antibacterial Activity in Edible Films. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. (Vol. 62), 4, 199-206. DOI: https://doi.org/10.2478/v10222-12-0059-3 [in English].
  10. Sklad i'stivnogo plivkovogo pokryttja [Sklad i'stivnogo plivkovogo pokryttja]. Patent UA, N 3152, 2004 [in Ukrainian].
  11. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506026, 2015 [in Ukrainian].
  12. Kompozycija antybakterial'noi' biodegradovanoi' plivky [Composition of antibacterial biodegradable film]. Patent UA, № 201603669, 2016 [in Ukrainian].
  13. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506034, 2015 [in Ukrainian].
  14. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506038, 2016 [in Ukrainian].
  15. Snezhko, A. G., Gubanova, M. I., & Semenov, G. V. (2011). Perspektivnye napravlenija primenenija pokrytij iz prirodnyh polimerov [Promising areas of application of coatings from natural polymers]. Mjasnaja industrija – Meat industry, 8, 43-46 [in Russian].
  16. Glushhenko, V. V., & Glushhenko, I. I. (2004). Issledovanie sistem upravlenija [Management systems research]. Moscow: OOO NPC "Kryl'ja" [in Russian].
  17. Krutovoj, Zh. A. (1989). Jekonomiko-matematicheskie metody v torgovle i obshhestven­nom pitanii [Economic and mathematical methods in trade and public catering]. (Part 1). Har'kov: HIOP [in Russian].
  18. Mishin, V. M. (2003). Issledovanie sistem upravlenija [Management systems research]. Moscow: JuNITI-DANA [in Russian].
  19. Kalmazan, V. B., & Chorna, A. I. (2018). Doslidzhennja organoleptychnyh i fizyko-himichnyh pokaznykiv zefiru v i'stivnomu pokrytti z fruktovymy poroshkamy [Investigation of organoleptic and physico-chemical parameters of marshmallows in edible coatings with fruit powders]. Naukovi praci NUHT – Scientific works of NUFT. (Vol. 24), 3, 232-238. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2018-24-3-27 [in Ukrainian].
  20. Kalmazan, V. B., Atanova, Ju. O., Chorna, A. I., & Shul'ga, O. S. (2017). Doslid­zhennja organoleptychnyh i fizyko-himichnyh pokaznykiv zefiru v i'stivnomu pokrytti z fruktovymy poroshkamy. Jakist' i bezpeka harchovyh produktiv [Investigation of organoleptic and physico-chemical parameters of marshmallows in edible coatings with fruit powders. Quality and safety of food products]: III Mizhnarodna naukovo-praktychna konferencija, 16–17 lystopada 2017 roku – III International Scientific and Practical Conference, November 16-17, 2017 Kyi'v: NUHT, (pp. 202-204) [in Ukrainian].
  21. Kalmazan, V. B., & Chorna, A. I. (2018). Marketyngove doslidzhennja spozhyvchyh perevag pid chas prydbannja zefiru z i'stivnym pokryttjam [Marketing research of consumer preferences when buying a marshmallow with the edible coating]. 84 Mizhnarodna naukova konferencija molodyh uchenyh, aspirantiv i studentiv: Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti, 23–24 kvitnja 2018 r. – 84 International scientific conference of young scientists, postgraduate students and students: The scientific achievements of youth – addressing the problems of feeding humanity in the 21st century, April 23-24, 2018. Kyi'v: NUHT, (p. 138) [in Ukrainian].