МЕТОД ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКИ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Романенко Р., Расулов Р., Романенко О. Метод експрес-діагностики рибних напівфабрикатів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 53-62.
Романенко Р., Расулов Р., Романенко О. Метод експрес-діагностики рибних напівфабрикатів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 53-62.
УДК 637.56.04 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(38)05 | |
Роман РОМАНЕНКО E-mail: R.romanenko@knute.edu.ua ORCID: 0000-0003-3090-9250 |
к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
Раміс РАСУЛОВ E-mail: R.rasulov@knute.edu.ua ORCID: 0000-0003-4140-3386 |
к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
Олена РОМАНЕНКО E-mail: O.romanenko@knute.edu.ua ORCID: 0000-0003-1804-1225 |
к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
МЕТОД ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКИ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
Доведено доцільність використання фізичних методів дослідження консистенції – адгезії та пенетрації, які корелюють із тривалістю зберігання м’яса риби, задля оцінки його якості. Запропоновано методику експрес-діагностики для встановлення тривалості й оцінки енергоефективності режимів теплової обробки рибних напівфабрикатів у пароконвектоматі.
Ключові слова: адгезія, пенетрація, консистенція, структурно-механічні властивості, пароконвекційна обробка риби, білий амур, пароконвектомат.
REFERENCES
- Choe, J. H., Choi, M. H., Rhee, M. S., & Kim, B. C. (2016). Estimation of sensory pork loin tenderness using Warner-Bratzler shear force and texture profile analysis measurements. Asian-Australasian journal of animal sciences, 29 (7), 1017-1029 [in English].
- Becker, A., Boulaaba, A., Pingen, S., Krischek, C., & Klein, G. (2016). Low temperature cooking of pork meat – Physicochemical and sensory aspects. Meat Science. (Vol. 118), (pp. 82-88) [in English].
- Katz, F. A., Grossmann, L., Gerhards, C., & Weiss, J. (2021). Inert hydrophilic particles enhance the thermal properties and structural resilience of meat protein gels during heating. Food & Function, 12 (2), 862-872 [in English].
- Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., & Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnostics of physical properties of food products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
- Aqeev, O. V., Fatykhov, Yu. A., Naumov, V. A., & Samojlova, N. V. (2018). Correspondence of rheological models to the structural-mechanical properties of fish. Scientific journal NRU ITMO. Series Processes and Food Production Equipment, 2 (36), 34-43. DOI:10.17586/2310-1164-2018-11-2-34-43 [in English].
- Ramírez, José A., Uresti, Rocio M., Velazquez, Gonzalo, & Vázquez, Manuel. (2011). Food hydrocolloids as additives to improve the mechanical and functional properties of fish products: a review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1842-1852. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.05.009 [in English].
- Malkin, Ya. А., & Isayev, A. I. (2012). Rheology: conception, methods, and applications. ChemTec Publishing. Toronto [in English].
- Guc’, V. S., Tymofjejeva, O. V., & Sydorenko, O. V. (2006). Rybni preservy. Nova metodyka vyznachennja konsystencii’ [Fish preserves. A new method of determining the consistency]. Harchova i pererobna promyslovist’ – Food and processing industry, 7, 14-17 [in Ukrainian].
- Shapoval, S. L., & Romanenko, O. V. (2018). Method of determining the relaxation force of fish. Naukovyj visnyk L’vivs’kogo nacional’nogo universytetu veterynarnoi’ medycyny ta biotehnologij imeni S. Z. G’zhyc’kogo – Scientific Bulletin of Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies of Lviv, 90, 144-161 [in English].
- Pobedash, M., Sydorenko, O., & Romanenko, R. (2015). Formuvannja jakosti rybnyh preserviv iz dribnyh oseledcevyh ryb [Formation of quality of fish preserves from small herring fish]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 1 (19), 112-120 [in Ukrainian].