Приймаються статті для публікації в № 4 (32)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

Статті

БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ

Автор: Редактор on . Posted in 2010-1

УДК 663.95:582.711.712
 
КУНДІУС Діана,
аспірант Київського національного  торговельно-економічного університету
 
ГОНЧАРОВА  Ірина,
к. х. н., ст. викладач Київського національного  торговельно-економічного університету
 
БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ
 
Досліджено біологічну цінність фіточаїв із плодами шипшини різних торгових марок за вмістом аскорбінової кислоти і β-каротину. Встановлено, що всі фіточаї до настоювання в окропі містять аскорбінової кислоти 29–109, β-каротину 1.9–4.1 мг/100 г. Після настоювання фіточаїв, за рекомендацією виробника (3 г на 200 г окропу протягом 5 хв), втрати вітаміну С становлять 98–99 %. Доведено, що настоювання фіточаїв при нижчих температурах (90 і 60 °С) протягом 10 хв помітно знижує втрати аскорбінової кислоти. β-каротин як жиророзчинна сполука практично не переходить у водний настій фіточаю.
 
 БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ