Приймаються статті для публікації в № 4 (32)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

ЯКІСТЬ ПОСІЧЕНИХ М’ЯСНИХ ВИРОБІВ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)15

УДК 006.83:637.521.47
 
ЛАНИЦЯ Ірина,
асистент кафедри харчових технологій Львівського торговельно-економічного університету
 
ГІРНЯК Лілія,
к. т. н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Львівського торговельно-економічного університету  

ЯКІСТЬ ПОСІЧЕНИХ М’ЯСНИХ ВИРОБІВ

Розроблено нові посічені м’ясні напівфабрикати з додаванням горохового борошна та шроту і борошна із зерен амаранту. Запропоновано використання кваліметричного методу оцінювання якості продукції. Доведено, що заміна частини м’ясної сировини продуктами переробки зерна амаранту позитивно впливає на комплексні показники якості та органолептичні властивості напівфабрикатів і готових виробів після обсмажування.
 
Ключові слова: м’ясні посічені напівфабрикати, якість, математична модель оцінювання якості.

REFERENCES

1. DSTU ISO 9000–2001. Systemy upravlinnja jakistju. Osnovni polozhennja i slovnyk. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2001. 29 s.
2. Bojko T. G. Zabezpechennja jednosti i tochnosti kvalimetrychnogo ocinjuvannja produkcii'. Avtomatyka, vymirjuvannja ta keruvannja : Visn. Nac. un-tu "L'vivs'ka politehnika". 2009. № 639. S. 175–179.
3. Cyba V. T. Kvalimetrija – teorija vymirjuvannja v gumanitarnyh i pryrodnychyh naukah. Social'na psyhologija. 2005. № 4. S. 3–20.
4. Fursik O. P., Strashyns'kyj I. M. Kvalimetrychna ocinka organoleptychnyh pokaznykiv varenyh kovbas. Nauk. visn. LNUVMBT im. S. Z. G'zhyc'kogo. 2017. T. 19. № 75. S. 72–75.
5. Petryshyn N. Z. Udoskonalennja tehnologii' bublychnyh vyrobiv pidvyshhenoi' biologichnoi' cinnosti : dys. …kand. tehn. nauk : 05.18.01. Kyi'v, 2005. 190 s.
6. Instrukcija do vyznachennja kompleksnogo pokaznyka jakosti makaronnyh vyrobiv. VAT "Makaronna fabryka". Kyi'v, 2000. 8 s.
7. Ivanchenko G. F., Piven' E. N., Skoblo D. I. Kompleksnyj pokazatel' kachestva hlebopekarnoj produkcii. Hlebopekarnaja i konditerskaja prom-st'. 1974. № 6. S. 17–19.
8. DSTU ISO 6658:2005. Doslidzhennja sensorne. Metodologija. Zagal'ni nastanovy. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2006. 17 s.
9. DSTU ISO 4121:2005. Doslidzhennja sensorne. Metodologija. Ranzhuvannja harchovyh produktiv za dopomogoju metodiv iz vykorystannjam shkal ta kategorij. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2006. 15 s.
10. Antipova L. V., Glotova I. A., Rogov I. A. Metody issledovanija mjasa i mjasnyh produktov : ucheb. posob. dlja studentov VUZov. M. : Kolos, 2001. 376 s.

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБИТИХ СОЛОДКИХ СТРАВ ПІДВИЩЕНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)14

УДК 641.85:641.1
 
АНТОНЮК Ірина,
к. т. н., доцент, доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету 

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБИТИХ СОЛОДКИХ СТРАВ ПІДВИЩЕНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ

Розроблено технологію збитих солодких страв підвищеної біологічної цінності на основі гарбузового пюре, в яких визначено вміст мінеральних речовин: Кальцію, Калію, Йоду, Селену та Феруму. Доведено: таку продукцію доцільно включати до раціонів харчування населення з метою профілактики дефіциту есенційних нутрієнтів, особливо Йоду та Селену. 

Ключові слова: солодкі страви, мус, суфле, гарбуз, цистозіра, мікроеле­ментози. 

REFERENCES

1. Baturin A. K., Mendel'son G. I. Pitanie i zdorov'e: problemy HHI veka. Pishhevaja prom-st'. 2005. № 5. S. 105–107.
2. Parahonskij A. P. Aktual'nye problemy racional'nogo pitanija naselenija. Sovremennye naukoemkie tehnologii. 2005. № 6. S. 43–44.
3. Dyman' T. N., Shevchenko S. I. Pitanie cheloveka v HHI veke. Kiev : Libra, 2008. 110 s.
4. Babenko G. A. Mikrojelementozy cheloveka: patogenez, profilaktika, lechenie. Mikrojelementy v medicine. 2001. T. 2 (1). S. 2–5.
5. Kudrin A. V., Skal'nyj A. V., Zhavoronkov A. A. i dr. Immunofarmakologija mikroelementov. M. : Izd-vo KMK, 2000. 537 s.
6. Prichiny izmenenij v strukture pitanija sovremennogo cheloveka. Zdorov'e i organizm: poleznye sovety. URL : http://opportunity.com.ua/teoriya/prichiny-izmenenij-v-strukture-pitaniya-sovremennogo-cheloveka.html.
7. Andrejchuk V. P., Dracheva L. V. Organichnyj jod i pitanie cheloveka. Pishhevaja prom-st'. 2004. № 10. S. 90–92.
8. Mamenko M. Je. Neracional'ne harchuvannja jak peredumova formuvannja deficytu jodu ta zaliza u ditej. Perynatologija ta pediatrija. 2008. № 3 (35). S. 86–90.
9. Ametov A. S., Rustambekova S. A., Pliashinova A. M. Jelementnyj disbalans pri patologii shhitovidnoj zhelezy. Ros. med. zhurn. 2008. № 16. S. 8–13.
10. Korzun V. N., Kozjarin I. P., Parac A. M. ta in. Problema mikroelementiv u harchuvanni naselennja Ukrai'ny ta shljahy i'h vyrishennja. Problemy harchuvannja. 2007. № 1. S. 5–11.
11. Kaz'min V. D. Jod i zhelezo dlja vashego zdorov'ja. Rostov n/D : BARO-PRESS, 2005. 130 s.
12. Korzun V. N., Parac A. M., Bruslova K. M. ta in. Novi pidhody u vyrishenni problemy likvidacii' joddeficytnyh zahvorjuvan'. Problemy harchuvannja. 2004. № 3. S. 21–25.
13. Kaprel'janc L. V., Iorgachova K. G. Funkcional'ni produkty. Odesa : Druk, 2003. 312 s.
14. Rudavs'ka G. B., Tyshhenko Je. V., Prytul's'ka N. V. Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii' asortymentu produktiv special'nogo pryznachennja : monografija. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 2002. 371 s.
15. Levkun K. Ju., Pol'ovyk V. V., Bondar N. P., Korec'ka I. L. Doslidzhennja struktury novyh desertiv. Molodyj vchenyj. 2017. № 6 (46). S. 359–363.
16. Kalakura M. M., Shhyrs'ka O. V. Novi tehnologii' desertnyh vyrobiv z apiproduktamy. Nauk. pr. ONAHT. Vyp. 46. T. 1. S. 183–187.
17. Mgebrishvili I. V., Seluneva E. A., Korotkova A. A., Gorlov I. F. Jeffektivnost' primenenija koncentratov bahchevyh kul'tur v recepture polikomponentnogo molochnogo deserta. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ja. 2013. № 8. S. 44–45.
18. Rodionova L. Ja., Dudij S. A. Razrabotka rastitel'nogo deserta funkcional'nogo naznachenija. Molodoj uchenyj. 2015. № 23. S. 425–428.
19. Kondranina T. A., Rodionova L. Ja. Razrabotka tehnologii plodoovoshhnogo mussa funkcional'nogo naznachenija. Molodoj uchenyj. 2015. № 23. S. 420–423.
20. Belozerova M. S., Evstigneeva T. M., Grigor'eva A. A. Razrabotka sostava i tehnologii molochnogo deserta s morkovnoj kletchatkoj. Vestn. VGUIT. 2016. № 2. S. 140–147.
21. Korzun V. N. Teoretychni osnovy stvorennja ta vzhyvannja produktiv special'nogo pryznachennja. Dovkillja ta zdorov’ja. 2009. № 1 (48). S. 63–68.
22. Cistozira borodataja. URL : http://e-znahar.ru/category/travy/tsistozira-borodataya.
23. Sajdakova R. Vkusnaja zhizn'. Gotovim doma konfety, morozhenoe, sor-bet, halvu i drugie sladosti. Harkіv : Vivat, 2017. 224 s.
24. Tomcik P., Bustin D. Voltammetric determination of iodide by use of an investigated microelectrode array. Fresenius J. Anal. Chem. 2001. Vol. 371. P. 362–364.
25. Muss. Bol'shaja jenciklopedija kulinarnogo iskusstva. URL : https://sladkoe.menu/vkusnye-istorii/muss-istoriya-sozdaniya.
26. Sufle: istorija dvuh vidov odnogo deserta. URL : https://sladkoe.menu/vkusnye-istorii/sufle-istoriya-dvuh-vidov-odnogo-deserta.
27. Poleznye i lechebnye svojstva tykvy dlja zdorov'ja. URL : http://opolze.net/svoistva/ovoshhi/tykva.html.
28. Kostina D. Gotovim iz l'njanoj, risovoj, grechnevoj i drugih vidov muki. Doneck : OOO "Agentstvo-Mul'tipress", 2015. 288 s.
29. Mazaraki A. A., Peresichnyj M. I., Shapoval S. L., Baj S. I., Chajun I. O., Rasulov R. A., Grygorenko O. M., Lytvynenko T. Je., Antonjuk I. Ju., Tarasenko I. I. Proektuvannja zakladiv restorannogo gospodarstva : navch. posib. 2-ge vyd., pererobl. ta dopovn. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 2010. 339 s.

ПІДВИЩЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ ВІДНОВЛЕНИХ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)13

УДК 641.87:613.2]:678.048
 
РУДАВСЬКА Ганна,
д. с.-г. н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
 
ХАХАЛЄВА Ірина,
аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету 

ПІДВИЩЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ ВІДНОВЛЕНИХ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ

Проаналізовано взаємозв’язок антиоксидантної та антистресової систем захисту організму людини. Визначено роль екзогенних антиоксидантів у системі захисту організму людини від стресу. Доведено наявність антиоксидантної активності (АоА) сухого екстракту цикорію та обґрунтовано шляхи її підвищення в сухих сумішах для відновлених напоїв антистресової дії.
 
Ключові слова: стрес, вільнорадикальне окиснення, антиоксидантна активність, сухий екстракт цикорію, сухі суміші для відновлених напоїв антистресової дії.
 

REFERENCES

1. Kitaev-Smyk L. A. Psihologija stressa. Psihologicheskaja antropologija stressa. M. : Akademicheskij proekt. 2009. 943 s.
2. Sel'e G. Ocherki ob adaptacionnom sindrome : per. s angl. ; vstup. st. M. G. Durmish'jana. M. : Medgiz. 1960. 254 s.
3. Baraboj V. A., Reznikov O. G. Fiziologija, biohimija i psyhologija stresu. Kyi'v : Interservis. 2013. 314 s.
4. Sokolova E. D., Berezin F. B., Barlas T. V. Jemocional'nyj stress: psihologicheskie mehanizmy, klinicheskie projavlenija, terapija. Materia Medica. 1996. № 1 (9). S. 5–25. URL : http://berezinfb.su/emocionalnyj_stress_i_stressoustojchivost/emocionalnyj_stress.
5. Reznikov O. G., Polumbryk O. M., Bal'on Ja. G., Polumbryk M. O. Pro- ta antyoksydantna systemy i patologichni procesy v organizmi ljudyny. Visn. NAN Ukrai'ny. 2014. № 10. S. 17–29.
6. Fisher-Wellman K., Bell H. K., Bloomer R. J. Oxidative stress and antioxidant defense mechanisms linked to exercise during cardiopulmonary and metabolic disorde. Oxid. Med. Cell. Longev. 2009. Vol. 2. P. 43–51.
7. Rudavs'ka G. B., Hahaljeva I. V. Vplyv antyoksydantnoi' aktyvnosti harchovyh pro­duktiv na antystresovu rezystentnist' organizmu ljudyny. Modern methods, innovations and experience of practical application in the field of technical sciences: int.research and practice conference (27–28.12.2017). Radom, Poland. 2017. P. 196–200.
8. Rudavs'ka G. B., Hahaljeva I. V., Chykun N. Ju. Misce cykornyh napoi'v v umovah posylenyh stresovyh navantazhen'. Strategichni priorytety rozvytku vnutrishn'oi' torgivli Ukrai'ny na innovacijnyh zasadah : materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. (02–03.11.2017). L'viv : Vyd-vo LTEU, 2017. C. 311–312.
9. Lozova T. M., Syrohman I. V. Naukove obg'runtuvannja polipshennja spozhyvnyh vlastyvostej boroshnjanyh kondyters'kyh vyrobiv z vykorystannjam pryrodnoi' netradycijnoi' syrovyny : monografija. L'viv : L'viv. torg.-ekon. un-t, 2017. 328 s.
10. Pavlish L. O. Formuvannja asortymentu novyh bezalkogol'nyh napoi'v ozdorovchogo pryznachennja : avtoref. dys. kand. tehn. nauk : 05.18.15. Kyi'v, 2012. 20 c.
11. Rudavs'ka G. B., Hahaljeva I. V. Sensornyj analiz vidnovlenyh napoi'v iz cykoriju metodom profilju flejvoru. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky". 2016. № 1 (21). S. 131–137.
12. Semenov V. L., Jarosh A. M. Metod opredelenija antiokislitel'noj aktivnosti biologicheskogo materiala. Ukr. biohim. zhurn. 1985. T. 57, № 3. S. 50–52.
13. Antonenko L. O., Kuchma V. M., Krysjuk Ju. S. Vplyv dzherel zhyvlennja na rist grybiv rodu Soriolus quel (trametes fr.) i i'h antyokysnjuval'nu aktyvnist'. Nauk. visti NTUU "KPI". 2010. № 3. S. 10–15.
14. Kvasko O. Ju., Matvjejeva N. A., Shahovs'kyj A. M. Antyoksydantna aktyvnist' transgennyh roslyn cykoriju Cichorium intybus L. z genom ynterferonu-α2b ljudyny. Visn. Donec'kogo nac. un-tu. 2012. № 1. S. 179–182. Serija A "Pryrodnychi nauky".
15. Metodychni vkazivky do vykonannja laboratornyh robit z kursu "Tovaroznavstvo harchovyh produktiv roslynnogo pohodzhennja” dlja bakalavriv naprjamu pidgotovky 6.030510 dennoi' formy navchannja. Ch. 2/ Uklad. M. R. Mardar, S. G. Kogut. Odesa : ONAHT, 2015. 33 s.
16. Grinenko I. G. Inulin – ingredijent funkcional'nogo harchuvannja. Kyi'v : Znannja Ukrai'ny, 2003. 108 s.
17. Pat. 114276 Ukrai'na, MPK 2017.01. A61K 31/00, A61K 36/00, A61K 35/20, A61K 31/375, A61K 125/00. Sposib otrymannja suhoi' molochno-cykornoi' sumishi z antystresovymy vlastyvostjamy/ G. B. Rudavs'ka, I. V. Hahaljeva, Ja. M. Zaluc'kyj; zajavnyk Hahaljeva Iryna Viktorivna (Ukrai'na). № u201607436; zajavl. 08.07.2016 ; opubl. 10.03.2017, Bjul. № 5. 2 s.
18. Gorbatova K. K., Gun'kova P. I. Biohimija moloka i molochnyh produktov ; pod obshh. red. K. K. Gorbatovoj. 4-e izd., pererab. i dop. SPb. : GIORD, 2010. 336 s.

ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ЇСТІВНОГО ПОКРИТТЯ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ СВІЖОСТІ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)12

УДК 664.66.03
 
ЧОРНА Анастасія,
к. т. н., асистент кафедри експертизи харчових продуктів
Національного університету харчових технологій 

ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ЇСТІВНОГО ПОКРИТТЯ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ СВІЖОСТІ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ

Наведено результати впливу складу їстівного покриття на органолептичні, фізико-хімічні та структурно-механічні показники якості хлібобулочних виробів. За допомогою планування багатофакторного експерименту отримано рівняння регресії для функцій відгуку – свіжостіхлібобулочних виробів. Установлено, що найбільшою мірою на свіжість хлібобулочних виробів впливає концентрація желатину, а найменшою – концентрація гліцерину.
 
Ключові слова: їстівне покриття, свіжість, хлібобулочні вироби, оптимі­зація, багатофакторний експеримент.

REFERENCES

1. Velykyj tlumachnyj slovnyk suchasnoi' ukrai'ns'koi' movy. Uklad. i golov. red. V. T. Busel. Kyi'v ; Irpin' : VTF "Perun", 2001. S. 1107.
2. Arsen'jeva L. Ju., Shul'ga O. S., Chorna A. I., Karzhevs'ka O. M. Suchasni naprjamky podovzhennja zberigannja hlibobulochnyh vyrobiv : materialy II Mizhnar. nauk.-prakt. konf. "Formuvannja i ocinjuvannja asortymentu, vlastyvostej ta jakosti prodovol'chyh tovariv" (23 grud. 2014, m. L'viv). L'viv. 2014. S. 204–205.
3. McHugh T. H., Senesi E. Apple wraps: a novel method to improve the quality and extend the shelf-life of fresh-cut apples. Journal of Food Science. 2000. Vol. 65. P. 480–485.
4. Puchkova L. I., Polandova R. D., Matveeva I. V. Tehnologija hleba, konditerskih i makaronnyh izdelij. V 3-h ch. Ch. 1. Tehnologija hleba. SPb. : GIORD, 2005. 559 s.
5. Palvath A. E., Orts W. Edible Films and Coatings: Why, What and How? N-Y. : Springer, 2009. 237 p.
6. Williams P. A., Philips G. O. Handbook of hydrocolloids. N-Y. : Woodhead Publ. Ltd, 2000. Р. 155–168.
7. Park H. J., Zeuthen P., Bogh-Sorensen L. (Eds.) Edible coatings for fruits. Food Preservation Techniques. Cambridge, England : Woodhead Publ. Ltd, 2003. 400 р.
8. Kobrina L. V., Bojko V. V., Dmytrijeva T. V., Bortnyc'kyj V. V., Prokopiv T. M., Rjabov S. V., Gonchar M. V. Vplyv fizychnyh chynnykiv i kul'tur mikroorganizmiv na degradaciju segmentovanogo poliuretanu. Polimernyj zhurn. 2016. T. 38, № 3. S. 236–243.
9. Lysjuk G. M., Samohvalova O. V., Njemirich O. V. I'stivni pokryttja jak sposib podovzhennja terminu zberigannja hlibobulochnyh vyrobiv. Hlebopekarnoe y kondyterskoe delo : proyzv.-praktycheskyj zhurn. 2011. № 5. S. 20–22.
10. Sherieva M. L., Shustov G. B., Shutov R. A. Biorazlagaemye kompozicii na osnove krahmala. Plasticheskie massy. 2004. № 10. C. 29–32.
11. Snezhko A. G., Fedotova A. V., Evstaf'eva E. A. Novye upakovochnye nanomaterialy i perspektivy ih ispol'zovanja. Mjasnaja industrija. 2008. № 8. S. 20–21.
12. Tharanathan R. N., Saroja N. Hydrocolloid-based packa-ging films – alternate to synthetic plastics. Journal of Scientific and Industrial Research. 2001. N 60. Р. 547–559.
13. Ramos Ó  L., Santos A. C., Leão M. V., Pereira J. O., Silva S. I., Fernandes J. C., Malcata F. X. Antimicrobial activity of edible coatings prepared from whey protein isolate and formulated with various antimicrobial agents. International Dairy Journal. 2012. Vol. 25 (2). Р. 132–141.
14. Chorna A. I., Shul'ga O. S., Arsen'jeva L. Ju. Ocinka jakosti polimernyh pakuval'nyh materialiv dlja hlibobulochnyh vyrobiv. Tovaroznavchyj visn. : zb. nauk. pr. Vyp. 9. Luc'k : RVV Luc'kogo NTU, 2016. S. 157–166.
15. Berezjuk O. V. Planuvannja bagatofaktornogo eksperymentu dlja doslidzhennja vibracijnogo gidropryvodu ushhil'nennja tverdyh pobutovyh vidhodiv. Vibracii' v tehnici ta tehnologijah. 2009. № 3 (55). S. 92–97.
16. Levshina E. S., Novickij P. V. Jelektricheskie izmerenija fizicheskih velichin: (Izmeritel'nye preobrazovateli) : ucheb. posob. dlja vuzov. L. : Jenergoatomizdat, 1983. 320 s.
17. Novickij P. V., Zograf I. A. Ocenka pogreshnostej rezul'tatov izmerenij. L. : Jenergoatomizdat, 1985. 114 s.
18. Chernaja A. I., Shul'ga O. S., Arsen'eva L. Ju., Gregirchak N. N., Pokoevec E. Ju. Ocenka organolepticheskih i mikrobiologicheskih pokazatelej kachestva pshenichnogo hleba so sjedobnym pokrytiem, soderzhashhim probioticheskie mikroorganizmy. Voprosy pitanija. 2017. T. 86, № 3. S. 101–107.

ГОСПОДАРСЬКО-ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА СОРТІВ ПЕРЦЮ СОЛОДКОГО, РАЙОНОВАНИХ В УКРАЇНІ

Автор: sveta on . Posted in 2018_02(26)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)11

УДК 658.562:005.52:635.649](477)
 
КАЛАЙДА Катерина,
к. с.-г. н., доцент Уманського національного університету садівництва
 
ЗАБОЛОТНА Альона,
к. с.-г. н., старший викладач Уманського національного університету садівництва
 
ПИРКАЛО Віталій,
викладач Уманського національного університету садівництва 

ГОСПОДАРСЬКО-ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА СОРТІВ ПЕРЦЮ СОЛОДКОГО, РАЙОНОВАНИХ В УКРАЇНІ

Проаналізовано 65 сортів і гібридів перцю солодкого різних груп стиглості, внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. За комплексом товарознавчих і господарських показників визначено 10 найбільш конкурентоспроможних сортів перцю солодкого різних груп стиглості для забезпе­чення ринку високоякісною продукцією.

Ключові слова: перець солодкий, сорт, якість, конкурентоспроможність. 

REFERENCES

1. Kuraksa N. P. Parametry adaptyvnosti percju solodkogo. Ovochivnyctvo i bashtannyctvo. 2014. Vyp. 60. S. 155–166.
2. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny. URL : http://www.ukrstat.gov.ua.
3. Koltunov V. A., Metel's'ka N. S., Brovenko T. V. Gospodars'ka i tovaroznavcha ocinka jabluk zymovyh sortiv. Harchova nauka i tehnologija. 2014. № 4. S. 76–81. DOI 10.15673/2073-8684.29/2014.33603.
4. Ilić Z. S., Milenković L., Šunić L., Barać S., Mastilović J., Kevrešan Ž., Fallik E. Effect of shading by coloured nets on yield and fruit quality of sweet pepper. Zemdirbyste-Agriculture. 2017. N 104 (1). Р. 53–62. DOI 10.13080/z-a.2017.104.008.
5. Bayogan E. V., Lacap A. T., Ekman J. H. Quality changes in sweet pepper (Capsicum annuum L. 'Smooth Cayenne') under simulated retail conditions. Acta Hortic. 2017. N 1179. Р. 213–220. DOI: 10.17660/ActaHortic.2017.1179.33.
6. Priss O. P. Naukovi osnovy zberigannja plodovyh ovochiv z vykorystannjam obrobky biologichno aktyvnymy rechovynamy : dys. … dokt. tehn. nauk : 05.18.13. Kyi'v : 2017. 291 s. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1179.33.
7. Koltunov V., Bulah M., Orlov D. Vyroshhuvannja konkurentozdatnyh garbuziv. Plantator. 2016. № 2 (26). S. 69–73.
8. Puzik L. M., Gordijenko I. M., Romanova T. A. Metodologija upravlinnja jakistju produkcii' : navch. posib. Harkiv : Hark. nac. agrar. un-t im. V. V. Dokuchajeva, 2017. 218 s.
9. Osyka V. A., Babich O. V. Jakist' ta konkurentospromozhnist' vynogradu, shho realizujet'sja na rynku Ukrai'ny. Cuchasni problemy tovaroznavstva : zb. nauk. pr. Kyi'v : KNAU, 2001. S. 18–26.
10. Derzhavnyj rejestr sortiv roslyn, prydatnyh dlja poshyrennja v Ukrai'ni u 2016 roci (chynnyj stanom na 14.04.2016); Derzhavna veterynarna ta fitosanitarna sluzhba Ukrai'ny. Kyi'v : TOV "Alefa", 2016. 377 s.
11. Derzhavnyj rejestr sortiv roslyn, prydatnyh dlja poshyrennja v Ukrai'ni u 2018 roci (chynnyj stanom na 18.07.2017); Derzhavna veterynarna ta fitosanitarna sluzhba Ukrai'ny. Kyi'v : TOV "Alefa", 2017. 407 s.
12. Koltunov V. A. Jakist' plodoovochevoi' produkcii' ta tehnologija i'i' zberigannja. U 2 ch. Ch. I. Jakist' i zberezhenist' kartopli ta ovochiv : monografija. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 2004. 568 s.
13. Derzhavnyj rejestr sortiv roslyn, prydatnyh dlja poshyrennja v Ukrai'ni u 2018 roci (chynnyj stanom na 24.01.2018); Derzhavna veterynarna ta fitosanitarna sluzhba Ukrai'ny. Kyi'v : TOV "Alefa", 2018. 415 s.
14. Ohorona prav na sorty roslyn : Bjuleten'. Ukrai'ns'kyj in-t ekspertyzy sortiv roslyn. URL : http://sops.gov.ua/publication/buleten.