Приймаються статті для публікації в № 4 (32)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних наук 

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 663.916.5-046.37   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)12
Михайло КРАВЧЕНКО,
E-mail: m.f.kravchenko@gmail.com
ORCID ID: 0000-0003-1425-563Х
  д. т. н., професор, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Світлана ШАПОВАЛ,
E-mail: shapoval@knteu.kiev.ua
ORCID ID: 0000-0001-7650-8597
  к. т. н., доцент, проректор з науково-педагогічної роботи, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Лариса РИБЧУК,
E-mail: lorchik88@ukr.net
ORCID ID: 0000-0002-6282-7295
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства 
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВЛАСТИВОСТІ ПОВЕРХНІ ЦУКРОВИХ ПАСТ  

Досліджено властивості поверхні цукрових паст із використанням молочної сироватки сухої демінералізованої. Установлено її вплив на адгезійно-когезійні взаємо­дії оздоблювальних напівфабрикатів. Визначено раціональну кількість молочної сироватки сухої демінералізованої в рецептурах цукрових паст за часом контакту й міцністю адгезії.

Ключові слова: цукрова паста, молочна сироватка суха демінералізована, адгезія, когезія, липкість.
 

REFERENCES 

1. Novikova, O. V. (2018). Maljuvannja ta liplennja dlja kondyteriv [Drawing and modeling for confectioners]. Harkiv : Svit knygy [in Ukrainian].
2. Dunn, A. Sugarcraft flower arranging. England, Ashington : New Holland Publishes, 2009. 146 с. [in English].
3. Smith, L. The Contemporary Cake Decorating Bible. England, Ashington : Creative Techniques, Fresh Inspiration, Stylish Designs Hardcover. New Holland Publishes, 2011. 249 с. [in English].
4. Kravchenko, M. F., & Rybchuk, L. A. (2018). Strukturno-mehanichni vlastyvosti cukrovyh past [Structural mechanical properties of sugar paste]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 3 (27), 7-90. [in Ukrainian].
5. Gulenko, L., Sibiljeva, E., Zhyvotkevych, L. (2013). Receptury: torty, tistechka biskvitni, perekladenci, rulety [Recipes: cakes, biscuit cakes, shortcakes, rolls]. Kyi'v : UKRHLIBPROM [in Ukrainian].
6. Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnostics of physical properties of food products]. Kyi'v : Kyi'v nac. torg-ekon. un-t [in Ukrainian].
7. Cherevko, O. I., Myhajlov, V. M., Majak, V. I., Majak, O. A. (2014). Reologija v procesah vyrobnyctva harchovyh produktiv [Rheology in the processes of food production]. Harkiv : HDUHT [in Ukrainian].
8. Muratova, E. I., Smolihina, P. M. (2013). Reologija konditerskih mass [Rheology of confectionery masses]. Tambov : Izd-vo FGBOU VPO "TGTU" [in Russian].
9. Omel'janchyk, L. O., Gavrylova, L. O., Lashko, N. P., Karpenko, Ju. V. (2013). Reologija harchovoi' syrovyny ta produktiv [Rheology of food raw materials and products]. Zaporizhzhja : ZNU [in Ukrainian].

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 664.665   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)11
Анжеліка МЕДВЕДЄВА,
E-mail: a.al.medv@gmail.com
ORCID ID: 0000-0002-7991-9161
  к. т. н., доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ БУЛОЧНИХ ВИРОБІВ 

Розроблено технологію безглютенової булочки ванільної шляхом повної заміни пшеничного борошна на кукурудзяне та рисове, оскільки глютен, що міститься в пшениці, не рекомендується до вживання хворим на целіакію. Визначено опти­мальні концентрації вмісту кукурудзяного та рисового борошна в рецептурі бу­лочки ванільної.

Ключові слова: глютен, целіакія, борошно пшеничне, борошно кукурудзя­не, борошно рисове.
 

REFERENCES 

1. Naumova, O. A. (2010). Osobennosti pitanija bol'nyh celiakiej [Features of nutrition for patients with celiacdisease]. Suchasnі medichnі tehnologії – Modern medical technologies, 2, 124-127 [in Ukrainian].
2. Elke, A., & Dal Bello, F. (2009). Science of Gluten-FreeFoods and Beverages. Retrieved from https://www.elsevier.com/books/science-of-gluten-free-foods-and-beverages/arendt/978-1-891127-67-0 [in English].
3. Perlmutter, D., & Loberg, K. (2013). Grain brain: the surprising truth about wheat, carbs, and sugar – your brain's silent killers. New York, USA: Little, Brown і Company.Р. 336 [in English].
4. Goodchild van Hilten, L.(2015). How digesting bread and pasta could be affecting our brains. Retrieved from   https://www.elsevier.com/connect/how-digesting-bread-and-pasta-could-be-affecting-our-brains [in English].
5. Jeffery, C., & Atwell, W. (2016). Gluten-Free Baked Products. Woodhead Publishing. Retrieved from https://www.elsevier.com/books/gluten-free-baked-products/casper/978-1-891127-80-9 [in English].
6. Mancebo, C., Merino, C.,Martínez, M.,Gómez, M. (2015). Mixture design of rice flour, maize starch and wheat starch for optimization of gluten free bread quality. US  National Library of Medicine. Vol. 52 (10). Retrieved from   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4573150 [in Englih].
7. Rooney, L. W., & Serna-Saldivar, S. (2016). Tortillas: Wheat Flour and Corn Products. Retrieved from   https://www.elsevier.com/books/tortillas-wheat-flour-and-corn-products/rooney/978-1-891127-88-5 [in English].
8. Serna-Saldivar, S. (2018). Corn: Chemistry and Technology. Academic Press. P. 690 [in English].
9. Watson, R.,Preedy, V., Zibadi, Sh. (2014). Wheat and Rice in Disease Prevention and Health. Academic Press. P. 576 [in English].
10. Bhattacharya, K. (2011). Rice Quality. Woodhead Publishing. P. 608 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1533/9780857092793.
11. Koehler, P., Wieser, H., Konitzer, K. (2014). Celiac Disease and Gluten. Academic Press. P. 264. Retrieved from   https://www.elsevier.com/books/celiac-disease-and-gluten/koehler/978-0-12-420220-7 [in English].
12. Ryan O’Malley. Pasta Made From Green Banana Flour a Tasty Alternative for Gluten-Free Diets. Retrieved from   https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/pasta-made-from-green-banana-flour-a-tasty-alternative-for-gluten-free-diets [in English].
13. The Gluten-FreeDiet: Building the Grocery List. Academy of nutrition and dietetics. 2015 Retrieved from   https://www.eatright.org/health/diseases-and-conditions/celiac-disease/the-gluten-free-diet-building-the-grocery-list [in English].
14. Sbornik receptur muchnyh konditerskih i bulochnyh izdelij dlja predprijatij obshhestvennogo pitanija [Collection of recipes of flour confectionery and bakery products for catering] (1985). M. : Jekonomika, [in Russian].
15. Skurihin, I. M. (1987). Himicheskij sostav pishhevyh produktov [The chemical composition of food]. Spravochnye tablicy soderzhanija osnovnyh pishhevyh veshhestv i jenergeticheskoj cennosti pishhevyh produktov – Reference tables of the main nutrients and energy value of food. M. N. Volgarev (Ed.). M. : VO "Agropromizdat" [in Russian].

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 637.142.2   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)10
Вікторія ГНІЦЕВИЧ,
E-mail: flamber1965@gmail.com
ORCID ID: 0000-0002-6089-1082
  д. т. н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна ЮДІНА,
E-mail: yudina2902@gmail.com
ORCID ID: 0000-0001-9863-878X
  д. т. н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Юлія ГОНЧАР,
E-mail: honchar1992@ukr.net
ORCID ID: 0000-0002-8087-0641
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ НАПІВФАБРИКАТУ НА ОСНОВІ НИЗЬКОЛАКТОЗНОЇ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ ТА М’ЯКОТІ ГАРБУЗА 

Розроблено технологію напівфабрикату на основі згущеної низьколактозної молочної сироватки з додаванням ферментованого пюре з м’якоті гарбуза як структуроутворювача. Досліджено загальний хімічний склад напівфабрикату, вміст вітамінів і мінеральних речовин, що підтверджує його високу харчову цінність. Проведено мікробіологічні дослідження та визначено терміни зберігання напівфаб­рикату в охолодженому стані.

Ключові слова: мальабсорбція лактози, інтолерантність до лактози, білково-вуглеводна молочна сировина, згущений напівфабрикат, харчова цінність. 

REFERENCES 

1. Jegorov, B., & Mardar, M. (2011). Formuvannja harchovyh racioniv naselennja [Formation of food rations of the population]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 1, 140-147 [in Ukrainian].
2. Bohn, L., Storsrud, S., Tornblom, H., Bengtsson, U., Simren, M. Self-reported food-related gastrointestinal symptoms in IBS are common and associated with more severe symptoms and reduced quality of life. Am J Gastroenterol. 2013; 108(5):634-41. Epub 2013/05/07 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1038/ajg.2013.105; PMid: 23644955.
3. Wilt, T. J., Shaukat, A., Shamliyan, T., Taylor, B. C., MacDonald, R., Tacklind, J., Rutks, I., Schwarzenberg, S. J., Kane, R. L., Levitt, M. Lactose intolerance and health. Evid. Rep. Technol. Assess. 2010; 192:1-410 [in English].
4. Staudacher, H. M., Lomer, M. C., Anderson, J. L., Barrett, J. S., Muir, J. G., Irving, P. M., Whelan K. Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. J. Nutr. 2012; 142:1510-1518 [in English].  DOI: https://doi.org/10.3945/jn.112.159285; PMid: 22739368.
5. Delakoznyj molochnyj produkt ta sposib jogo oderzhannja [Delicious milk product and method of its obtaining] ; vynahidnyk: YONGQIANG WANG [USA] ; zajavnyk : YONGQIANG WANG [USA] IPC: A23C9 / 142 Informacija pro publikaciju : CN1757289 (A) 2006-04-12. Priorytet daty : 2005-09-19 [in Ukrainian].
6. Nechaev, E. G. (RU), e.a. Sposob proizvodstva bezlaktoznogo produkta iz molochnoj syvorotki [Method for producing a free-lactose product from milk serum]. RU2249971C2 RU Grant. Inventor Original Assignee. OOO "BiLat", Priority date 2002-12-19 [in Russian].
7. Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu azotu i obchyslennja vmistu syrogo bilka metodom K’jel'dalja [Animal feed. Determination of Nitrogen Content and Calculation of Crude Protein Content by Kjeldahl Method]. (2005). State standard of Ukraine ISO 5983:2003. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
8. Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu zhyru [Animal feed. Determination of fat content]. (2005). State standard of UkraineISO 6492:2003. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
9. Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu syroi' klitkovyny metodom promizhnogo fil'truvannja [Animal feed. Determination of the content of crude fiber by intermediate filtering]. (2006). State standard of UkraineISO 6865:2004. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
10. Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu syroi' zoly [Feed for animals. The determination of crude ash]. (2006). State standard of Ukraine ISO 5984:2004. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 8 s. [in Ukrainian].
11. Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu vology ta inshyh letkyh rechovyn [Animal feed. Determination of the content of moisture and other volatile substances]. (2006). State standard of Ukraine ISO 6496:2005. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
12. Produkty harchovi. Metody vyznachennja kil'kosti mezofil'nyh aerobnyh ta fakul'tatyvno anaerobnyh mikroorganizmiv [Foodproducts. Methods of determining the number of mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms]. (2015). State standard of Ukraine 8446:2015Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
13. Mikrobiologija harchovyh produktiv ta kormiv dlja tvaryn [Microbiology of food and animal feed]. (2015). State standard of Ukraine ISO 4832:2015. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
14. Gnicevych, V. A., & Gonchar, Ju. M., & Chykun, N. Ju. (2017). Kinetyka fermentolizu laktozy molochnoi' syrovatky [Kinetics of fermentolysis of lactose in milk serum]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 2 (24), 97 [in Ukrainian].
15. Gnicevych, V. A., & Gonchar, Ju. M. (2018). Doslidzhennja procesu fermentolizu m’jakoti garbuza [The study of the fermentolysis process of pumpkin pulp]. Nauk. pr. NUHT – Scientific works of the National University of Food Technologies, 2, Vol. 24, 203 [in Ukrainian].

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF 

УДК 639.2.068:639.512   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)09
Олена СИДОРЕНКО,
E-mail: l_fish@ukr.net
ORCID ID: 0000-0001-5919-4370
  д. т. н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ПЕТРОВА,
E-mail: l_e_na@ukr.net
ORCID ID: 0000-0001-6707-2787
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Анастасія ІВАНЮТА,
E-mail: nastasushka@bigmir.net
ORCID ID: 0000-0002-1770-5774
  к. т. н., асистент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Національного університету біоресурсів і природокористування
вул. Героїв Оборони, 15, Київ, 03041,Україна

КРЕВЕТКА PALAEMON ADSPERSUS: РАЦІОНАЛЬНІ НАПРЯМИ ПЕРЕРОБКИ 

Обґрунтовано раціональні напрями переробки креветки Palaemon adspersus азово-чорноморського регіону на основі дослідження морфометричних характеристик і показників безпечності.

Ключові слова: креветка Palaemon adspersus, морфометричні характе­ристики, раціональні напрями переробки. 

REFERENCES 

1. Travjanaja krevetka Palaemon adspersus [Herbal Shrimp Palaemon adspersus]. www.rybalka.com. Retrieved from   https://www.rybalka.com/articles/view/800   [in Russian].
2. Chernomorskaja travjanaja krevetka Palaemon adspersus (Decapoda, Palaemonidae) : biologija, promysel, problemy [Palaemon adspersus Black Sea grass shrimp (Decapoda, Palaemonidae): biology, fishing, problems]. www.researchgate.net. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/319204279_cernomorskaa_travanaa_krevetka_palaemon_adspersus_decapoda_palaemonidae_biologia_promysel_problemy_black_sea_grass_prawn_palaemon_adspersus_decapoda_palaemonidae_biology_fisheries_and_problems [in Russian].
3. Osnovnye rezul'taty kompleksnih issledovanij v azovo-chornomorskom bassejne i mirovom okeane [The main results of complex studies in the Azov-Black Sea basin and the world ocean]. yugniro.ruRetrieved from http://yugniro.ru/files/YugNIRO_proceedings_2014-vol.52.pdf [in Russian].
4. Pererabotka krevetok, omarov i t. p. [Shrimp, lobster, etc. processing]. www.findpatent.rRetrieved from   http://www.findpatent.ru/catalog/9006   [in Russian].
5. Tehnologicheskaja linija dlja poluchenija ochishhennogo mjasa iz melkih krevetok [Technological line for obtaining peeled meat from small shrimps]. www.findpatent.ru. Retrieved from http://www.findpatent.ru/patent/256/2560065.htm [in Russian].
6. Sposob poluchenija pishhevogo belkovogo produkta iz krevetki [The method of obtaining food protein product from shrimp]. www.findpatent.ru. Retrieved from http://www.findpatent.ru/patent/255/2554994.html [in Russian].
7. Piddubnyj, V. A., Mazaraki, A. A., Prytul's'ka, N. V., Kravchenko, M. F., Fedorova, D. V. (2015). Innovacii' v harchovyh tehnologijah [Innovations in food technologies]: monografija; edited by Doctor of Technical Sciences, Professor Poddubny V. A. Kyi'v : Kondor-Vyd-vo [in Ukrainian].
8. GOST 7636-85. Fish, marine mammals, marine invertebrates and products of their processing. Methods of analysis.M. : Standartinform, 1985. 123 p. [in Russian].
9. GOST 7631–85. Fish, marine mammals, marine invertebrates and products of their processing. Acceptance rules, organoleptic quality assessment methods, sampling methods for laboratory tests.M. : Standartinform, 1985. 34 p. [in Russian].
10. DSTU4440:2005. Frozenshrimp. Specifications. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2005. 16 p. [in Russian].
11. DSTU 8029: 2015. Fish and fish products. Methods of determination of moisture. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2015. 13 p. [in Ukrainian].
12. DSTU ISO 11885-1996. The quality of the water. Determination of 33 elements by atomic emission spectrometry with inductively coupled plasma. Kyi'v : Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny, 2007. 14 p. [in Ukrainian].
13. Guidelines 4.1.1482-03 "Determination of chemical elements in biological environment and preparations using atomic emission spectrometry with inductively coupled plasma and mass spectrometry with inductively coupled plasma".M. : Minzdrav RF, 2003. 16 p. [in Russian].
14. Medychni vymogy do jakosti ta bezpechnosti harchovyh produktiv ta prodovol'choi' syrovyny N1140 vid 29.12.2012. [Medical requirements for thequality and safety of food products and foodraw materials N 1140 dated December 29, 2012]. zakon.rada.gov.ua. Retrieved from   http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0088-13 [in Ukrainian].
15. Jesina, L. M., & Gorobec', L. M. (2011). Analiz pokaznykiv bezpechnosti, shho vstanovleni v Ukrai'ni ta krai'nah JeS dlja rybnyh produktiv. Osnovnye rezul'taty kompleksnyh issledovanij v Azovo-Chernomorskom bassejne i Mirovom okeane [Analysis of safety indicators established in Ukraine and EU countries for fishery products. The main results of complex studies in the Azov-Black Sea Basin and the World Ocean]. N49. P. 147-157 [in Ukrainian].
16. Valko, M., Morris, Н., Cronin, M. T., & Metals, D. (2005). Toxicity and Oxidative Stress. Cur. Med. Chem.Vol. 12. P. 1161-1208. [in English].
17. Derzhavni sanitarni normy ta pravyla [State sanitary norms and rules]. medprosvita.com.ua. Retrieved from https://medprosvita.com.ua/moz-derzhavni-sanitarni-pravila-normi-pidbirka [in Ukrainian].
18. Artjuhova, S. A., Bogdanov, V. D., & Dacun, M. (2001). Tehnologija produktov iz gidrobiontov [Technology of products from hydrobionts].M. : Kolos [in Russian].
19. Grishin, M. A., Atanazevich, V. I., & Semenov, Ju. G. (1989). Ustanovki dlja sushki pishhevyh produktov [Installations for drying food products]. M. : Agropromizdat [in Russian].

ПОВНИЙ ТЕКСТ PDF

УДК 641.1:613.2.032.33   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)08
Наталія ПРИТУЛЬСЬКА,
E-mail: pritulska Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0002-9010-4190
  д. т. н., професор, перший проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Юлія МОТУЗКА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0003-0400-6445
  д. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю 
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Сергій АСЛАНЯН,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0001-7808-2416
  к. м. н., доцент кафедри військової хірургії
Української військово-медичної академії
вул. Московська, 45/1, м. Київ, 01015, Україна

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ 

Представлено результати дослідження фізіологічної ефективності продуктів для ентерального харчування з урахуванням специфічних потреб організму цільової категорії споживачів. Розроблено рекомендації щодо використання продуктів у харчуванні хворих. Окреслено перспективи розробки їх асортименту, враховуючи підходи до індивідуалізації харчування людей з особливими харчовими потребами.

Ключові слова: фізіологічна ефективність, продукти для ентерального харчування, нутрієнти, потреби, білок, клінічне застосування. 

REFERENCES 

1. Kostjuchenko, A. L., Zheleznyj, O. G., & Shvedov, A. K. (2001). Jenteral'noe iskusstvennoe pitanie v klinicheskoj medicine [Enteral Artificial Nutrition in Clinical Medicine]. Petrozavodsk : Intel-Teh [in Russian].
2. Beljaev, O. V. (2009). Parenteral'noe i jenteral'noe pitanie v intensivnoj terapii [Parenteral and enteral nutrition in intensive care]. Kiev : KIM [in Russian].
3. Lochs, H., Allison, S. P., Meier, R. et al. Introductory to the ESPEN guidelines on enteral nutrition: terminology, definitions and general topics. Clinical Nutrition. 2006. N 25. P. 180-186 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2006.02.007; PMid: 16697086.
4. Luft, V. M., & Kostjuchenko, A. L. (2002). Klinicheskoe pitanie v intensivnoj medicine [Clinical nutrition in intensive medicine]. SPb. : Dilja [in Russian].
5. Karpenko, P. O. (2016). Alimentarnyj chynnyk u kompleksnomu likuvanni hvoryh pry metabolichnomu syndromi [Alimentary factor in the complex treatment of patients with metabolic syndrome]. Problemy starenija i dolgoletija – Problems of aging and longevity, 1. (Vol. 25), (pp. 105-113) [in Ukrainian].
6. Horoshilov, I. E. (2000). Rukovodstvo po parenteral'nomu i jenteral'nomu pitaniju [Manual for parenteral and enteral nutrition]. SPb. : Normed-Izdat [in Russian].
7. Akbaylar, H. Basic principles of enteral feeding. Turk Gastroenterology. 2012. N 13 (4). Р. 186-191 [in English].
8. Barendgret, K., Soeters, P., Allison, S. et al. Basics in clinical nutrition: sample and stress starvation ЕSPEN. The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2008. Vol. 6. P. e267-e271 [in English].
9. Kondrup, J., Allison, S., Elia, M. ESPEN guidelines for nutrition screenin. Clinical Nutrition. 2003. N 22. P. 415-423 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/S0261-5614(03)00098-0.
10. Belyj, V. Ja., Zaruckij, Ja. L., Zhovtonozhko, A. I., & Aslanjan, S. A. (2016). Ocherki hirurgii boevoj travmy zhivota [Surgery essays for abdominal trauma]. Kiev : MP "Lesja" [in Russian].
11. Antomonov, M. Ju. (2006). Matematicheskaja obrabotka i analiz mediko-biologicheskih dannyh [Mathematical processing and analysis of biomedical data]. Kiev: VMD [in Russian].
12. Gulich, M. P., Aslanjan, S. A., Motuzka, Ju. M., Sydoruk, D. P., Kupchenko, Ja. V., Okolec', A. V. et al. (2016). Vykorystannja produktiv dlja nutrityvnoi' pidtrymky u harchuvanni vijs'kovosluzhbovciv, poranenyh, postrazhdalyh i hvoryh [Using of products for nutritional support in the feeding of servicemen, wounded, injured and sick]. Medychne zabezpechennja antyterorystychnoi' operacii': naukovo-organizacijni ta medyko-social'ni aspekty – Medical support of the antiterrorist operation: scientific-organizational and medical-social aspects : zb. nauk. pr., (pp. 144-150). Kyi'v : NAMN [in Ukrainian].